Ikviens, kurš mēģinājis piparmētras sagatavot ziemai tradicionālā veidā – žāvējot gaisā -, zina, kāda var būt vilšanās. Sulīgu, smaragdzaļu lapu vietā iegūstam brūnas, nedzīvas pārslas, bet puse no svaigā aromāta iztvaiko.
Par laimi, ir daudz labāks veids, kas ļauj burtiski “iekonservēt” piparmētru aromātu saldētavā. Runa ir par piparmētru sasaldēšanu ledus gabaliņos.
Kā pareizi sagatavot piparmētras pirms sasaldēšanas
Panākumu noslēpums slēpjas rūpīgā sagatavošanā. Vispirms piparmētru zariņus maigi, bet rūpīgi noskalojiet zem vēsa tekoša ūdens, lai noņemtu visus putekļus un iespējamos netīrumus. Nākamais – vissvarīgākais solis – atdaliet lapas no kātiem.
Tieši lapās koncentrējas galvenais aromāts un ēteriskās eļļas.
Pēc tam izklājiet lapas uz papīra vai kokvilnas dvieļa un ļaujiet tām rūpīgi nožūt. Liekais mitrums uz virsmas radīs nevajadzīgu ledus garoziņu. Kad lapas kļūst sausas, varat tās cieši, bet ne pārāk cieši, ieklāt ledus gabaliņu formiņās, aizpildot tās apmēram par divām trešdaļām.
Sasaldēšanas process
Tagad pienācis laiks pagatavot mūsu “piparmētru ledu”. Paņemiet iepriekš sagatavotu vārītu vai filtrētu ūdeni, atdzesētu līdz istabas temperatūrai, un uzmanīgi pārlejiet to pār piparmētru lapām formiņās.
Ūdenim vajadzētu pilnībā pārklāt piparmētras, bet tas nedrīkstētu pārlīt pāri formiņu malām. Ideāla izvēle bū silikona formiņas – no tām sasaldētos kubiņus var izņemt ar pirksta galu, tie nesaplīst un nesaplaisā.
Pēc tam ievietojiet formiņas saldētavā un turam, kamēr saturs pārvēršas cietā, dzidrā ledū ar zaļām lapiņām iekšpusē.
Kam tos var izmantot un kā uzglabāt?
Kad kubiņi pilnībā sasaluši, neatstājiet tos veidnē pārāk ilgi. Pārvietojiet tos hermētiskā plastmasas traukā vai saldētavas maisiņā ar rāvējslēdzēju. Tas neļaus tiem izžūt un pievilkties ar saldētavas smakām.
Šīm piparmētru “kapsulām” ir neticami plašs pielietojums
Atspirdzinoši dzērieni: Vienkārši iemetiet pāris kubiņus glāzē ūdens, limonādes vai ledus tējas.
Kokteiļi: Tie ir lielisks atvēsinošs un aromātisks papildinājums mohito un citiem vasaras dzērieniem.
Deserti: Izmantojiet kubiņus saldējuma, augļu salātu vai kūku dekorēšanai.
Mērces un marinādes: Pievienojiet izkausētu kubiņu gaļas mērcei vai marinādei, lai iegūtu svaigāku garšu.
Tiem, kam patīk eksperimentēt, šī metode paver plašas radošas iespējas. Piparmētru lapām veidnē var pievienot plānas laima vai citrona šķēles, dažas avenes, zemenes vai jāņogas.
Var pat pagatavot dažādu piparmētru šķirņu maisījumu – piparmētru, citronmētru, šokolādes piparmētru. Šī konservēšanas metode garantē, ka pat ziemas vidū, vienkārši atverot saldētavu, jūs uzreiz atgriezīsieties siltā vasaras dienā.
Bez kunkuļiem un pielipšanas pie pannas: kā pagatavot perfektas plānās pankūkas, kas neplīst
Dārgie lasītāji, ja jums noderēja šie padomi, atzīmējiet rakstu ar “īkšķīti uz augšu” un dalieties ar draugiem. Priecāsimies arī par jūsu komentāriem, it īpaši, ja jūs virtuvē plaši izmantojat piparmētras, pievienojot tās dažādiem ēdieniem un dzērieniem!










